Masa jajowa pasteryzowana
Płynna pasteryzowana masa jajeczna
Jest szybka i wygodna w obróbce. Masa jajeczna pasteryzowana to produkt, który znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, produkowana ze świeżych, kurzych jaj. Wykorzystywane jest zarówno białko, jak i żółtko. Powstaje przez rozbicie i usunięcie skorupek oraz proces filtracji. Następnie przy użyciu odpowiednich urządzeń mieszanina zostaje poddana pasteryzacji. Dzięki temu wykluczone zostaną ewentualne drobnoustroje, a wyrób osiąga czystość mikrobiologiczną przy zachowaniu pełni właściwości odżywczych.
Producent masy jajecznej ze świeżych jaj kurzych
Jako producent oferujemy bezpieczne mikrobiologicznie pasteryzowane masy jajeczne, które znajdują zastosowanie w przemyśle cukierniczym, piekarniczym, a także przy wyrobie makaronów, majonezów, dipów oraz sosów. Płynna forma jest praktyczna w użyciu, ułatwia i przyspiesza pracę przy wyrobie żywności na szeroką skalę. Jedząc żółtko i białko, a więc i pastę z tego surowca, dostarcza się do organizmu witaminy i składniki odżywcze. Jaja zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, E, D, K, a także pierwiastki mineralne, jak fosfor, żelazo, miedź, cynk, wapń, selen, kwas foliowy, luteinę, zeaksantynę i cholinę. Nasz produkt spełnia normy unijne. Jego wytwarzanie jest zautomatyzowane, podlega kontroli na każdym etapie. Powinnien być przechowywany w niskiej temperaturze – od 0 do 4 stopni Celsjusza i zużyty do 48 godzin od otwarcia.
FAQ – najczęściej zadawane pytania o masę jajeczną
Co to jest masa jajowa?
Masa jajeczna to nic innego jak żółtka i białka kurze, które zostały pozbawione skorupek i pasteryzowane – wymieszane, zamknięte w wygodnej formie, by pasta mogła być stosowana przy produkcji żywności, zastępując jaja. Pozbawiona jest jakichkolwiek dodatków konserwujących czy wzmacniających smak.
Czy masa jajowa jest zdrowa?
Jej właściwości są takie same jak jajek, z których została zrobiona. Najbardziej wartościowa masa jajeczna pochodzi z jaj kur, które hodowane są na wolnym wybiegu. Dobrze przeprowadzona pasteryzacja odbywa się w specjalnej temperaturze, która nie zmienia składu surowca. Płyn zachowuje pełnię właściwości odżywczych. Produkt jest naturalny, wolny od GMO. Nie zostaje poddawany żadnym procesom chemicznym, nie jest wzbogacany dodatkami, które wpływałyby na jego jakość.
Jak się robi masę jajowa?
Produkcja masy jajecznej zaczyna się od sprawdzenia i wybicie świeżych jaj. Żółtka i białka poddawane są filtracji. Dzięki użyciu nowoczesnego sprzętu precyzyjnie usuwane zostają skorupki oraz błonki. Wszelkie zanieczyszczenia i drobnoustroje są wyeliminowane, w czasie gdy jest pasteryzowana, co odbywa się w optymalnej temperaturze.
Dane kontaktowe
Food Leader
Dominika Norkiewicz
ul.Wiosenna 6, 63-000 Brodowo
NIP 786 163 06 28